In november 2021 schreef ik een blog over mijn rol als patroon van de toen net beëdigde advocaat Dennis Helmons. Bijna een jaar is voorbij. Dat was voor Dennis aanleiding om terug te blikken op zijn eerste jaar als advocaat. Daarbij ging hij vooral in op de beroepsopleiding, maar natuurlijk heeft Dennis ook veel praktijkervaring opgedaan. Ik kon het dan ook niet laten om zelf ook even terug te blikken op afgelopen jaar.

Alhoewel het rustig is en was in de insolventiepraktijk hebben Dennis en ik aan een aantal leuke projecten gewerkt. Dat was voor mij een goede gelegenheid Dennis beter te leren kennen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik in dit blog een publieke beoordeling van Dennis zijn eerste jaar geef, maar ik kan wel het proces beschrijven van hoe onze verhouding patroon – stagiaire in de praktijk heeft gewerkt.

Eigenschappen van een goede advocaat
De kick-off van onze samenwerking begon met het doornemen van een evaluatieformulier dat voor de Orde van Advocaten door de stagiair en patroon moet worden ingevuld gedurende de stagetijd en waarin de stagiair en patroon afzonderlijk van elkaar een cijfer moeten invullen bij de eigenschappen die een advocaat moet bezitten. Die eigenschappen zijn (ja het is een behoorlijke lijst):
 • Analytisch vermogen
 • Oordeelsvorming
 • Plannen
 • Snelheid van begrip
 • Cliëntgerichtheid
 • Inlevingsvermogen
 • Relatiebeheer extern
 • Relatiebeheer intern
 • Organisatiesensitiviteit
 • Overtuigingskracht
 • Stressbestendigheid

De cijfers zijn onvoldoende, matig, voldoende en goed. Die twee formulieren leggen zij dan naast elkaar om te zien waar de beide evaluaties gelijklopen en waar dat niet het geval is. In het laatste geval levert dat dan leuke gespreksstof op.

Bij de “kick-off” van onze samenwerking namen wij die eigenschappen door zodat Dennis aan het begin van zijn stagetijd direct een goed beeld had van wat van hem als advocaat wordt verwacht. Dat was leuk om te doen. Recent hebben wij dat evaluatieformulier doorgenomen om te bezien waar hij stond na een jaar stage. De bedoeling is om dat kracht bij te zetten met specifieke voorbeelden uit de praktijk. En dat levert dan weer een goede basis op voor het tweede stagejaar.

Praktijkervaring van een doorgewinterde advocaat
In de dagelijkse praktijk vertel ik Dennis over mijn ervaringen en deel ik verhalen “uit de oude doos”. Over wat goed ging en wat beter had gekund, in de gedachte dat mijn ervaring hem veel kan leren. Daarbij loop ik op (on)gezette tijden bij hem binnen of ik spreek hem daarover voor of na een bespreking. Ook vraag ik hem dan weleens hoe hij de zaak zou hebben opgelost om zijn analytisch vermogen en praktische oplossingen te stimuleren. Dennis is bij zoveel mogelijk (telefonische) besprekingen en een enkele zitting in zaken die wij samen doen aanwezig en maakt dan echt actief onderdeel uit van het team waarmee wij de zaak afhandelen.

Artikelen schrijven
Ook werken wij samen aan artikelen voor o.a. HERO (Herstructurering en Recovery Online), bespreken samen de rechtspraak en dogmatiek en beantwoorden samen vraagstukken die in de praktijk leven. Zo heeft Dennis zelf een artikel geschreven voor de Lustrum congresbundel van het INSOL Europe Congres in Dubrovnik, Kroatië in oktober. Daar ga ik de vruchten van zijn artikel plukken 😉.

Bij Turnaround Advocaten zijn we van de klare taal
Het is natuurlijk niet alleen “keihard” zakendoen. Wij hebben vooral ook de nodige Lol. Zo zijn wij natuurlijk van de klare taal (zie ook mijn blog Confrère, collega, amice of beste Jaap?). In dat verband moest ik Dennis er wel even op wijzen dat het “in goede orde ontvangen van een e-mail” geen toegevoegde waarde heeft. Die opmerking leverde een zeer vermakelijk gesprek op waarin het wollige taalgebruik grondig is uitgediept. Noem het advocatenhumor, ik moet er nog smakelijk om lachen :D.

Kortom, ik kijk terug op een levendig, actief en vrolijk stagejaar van Dennis en kijk uit naar ons tweede jaar.