Je hebt het de laatste tijd vast vaker gehoord in je omgeving. Het florerende bedrijf van begin 2020 heeft ernstig te kampen onder de maatregelen van COVID-19. Iedere keer wordt gedacht dat het einde in zicht is, maar het noodlot lijkt toe te slaan door een nieuwe reeks van maatregelen. Wat moet je nu als ondernemer? Kun je nog overleven op de steunmaatregelen van de overheid en alle creatieve oplossingen die je hebt bedacht? Hoe lang kun je hier nog mee door gaan en is dat wel verstandig? Loop jij tegen deze vragen aan, dan kan onze JuriQuickscan je wellicht op weg helpen. In dit blogartikel geef ik een kijkje in de keuken van onze JuriQuickscan. Hoe gaat het precies in zijn werk en wat zijn de voordelen?

Geen kijkje in de keuken, maar kijkje in de administratie
Tijdens de JuriQuickscan nemen wij niet het spreekwoordelijke ‘kijkje in de keuken’ van de onderneming, maar een ‘kijkje in de administratie’ van de onderneming. Hoe is de administratie gevoerd en welke rechten en verplichtingen heeft de vennootschap? Wij vragen het bestuur van tevoren om ons inzage te geven in de administratie van de vennootschap. Vervolgens wordt er een dag ingepland bij ons op kantoor waarbij wij de aangeleverde stukken doornemen. Eén van de eerste vragen die tijdens de JuriQuickscan aan bod komt is: “Ben jij bekend met de inhoud van de statuten?” Hierin staan in feite de regels van de vennootschap. Het zal je verbazen hoe vaak wij hierop het antwoord “nee” te horen krijgen. Veel ondernemers zijn (logischerwijs) bezig met het uitvoeren van hun passie, maar vergeten hierbij soms hoe belangrijk het is om bekend te zijn met de regels die hierbij gelden. Wij nemen dit graag nog eens met je door.

Liquiditeit
Wat verder aan bod komt is bijvoorbeeld welke facturen een vennootschap in zwaar weer nog kan voldoen zonder dat een bestuurder hierbij persoonlijke aansprakelijkheidsrisico’s loopt. In beginsel is er de paritas creditorum (gelijkheid van schuldeisers), maar wat als er onvoldoende financiële middelen zijn om alle crediteuren te betalen? Mag je dan de ene leverancier wel betalen en de andere niet? Dit kan per geval verschillen en wij gaan dat samen met jou bekijken en je hierin adviseren.

Zekerheidsrechten
Daarnaast is een belangrijk item welke zekerheidsrechten er door de vennootschap, maar ook door jou privé zijn verstrekt. Veel bestuurders hebben persoonlijke borgstellingen verstrekt bij het verkrijgen van een financiering voor de vennootschap. Stel dat de onderneming niet meer levensvatbaar is en een faillissement onoverkomelijk is, wat betekent dit dan voor jou privé?
Het is goed om alle ins en outs van de onderneming nog eens voorbij te laten gaan, zodat jij – samen met ons – een weloverwogen besluit kunt nemen wat de beste strategie is voor de onderneming. Is deze nog te redden of is het toch beter om het faillissement aan te vragen of misschien gebruik te maken van de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die per 1 januari 2020 in werking zal treden?

Grip op de zaak
Mijn ervaring met de JuriQuickscan is dat ondernemers vaak met een routekaart in de hand naar huis gaan en weer grip op de zaak hebben. Waar ondernemers soms met de handen in het haar binnenkomen gaan zij aan het einde van de dag met vertrouwen (in de toekomst) naar huis. Dat geeft zowel de ondernemer als ons veel voldoening! Aarzel daarom niet en bel ons gerust eens als je vragen hebt over de JuriQuickscan. Zeker in deze lastige tijden helpen wij je graag op weg!